Loading...
kwekerijweg architect

Omgevingsvergunning verleend voor Kwekerij

In november is de omgevingsvergunning verleend voor het ontwerp van de renovatie van deze jaren 50 villa.

De woning zal een grondige renovatie ondergaan in het interieur, waarbij de op de begane grond een royale open plattegrond wordt gerealiseerd. Daarnaast krijgt de achterzijde van de woning een imposante glasgevel van meer dan 10 meter lang met een overhangend dak.

De historie van de woning

De woning aan de Kwekerijweg  is gebouwd in de jaren ’50 door architect Jan Leupen en heeft een aantal typische kenmerken van de na-oorlogse bouwperiode. Kenmerkend ook voor zijn gebouwen is een zakelijke ingenieursstijl. Vaak met baksteen volumes, grote raampartijen met stalen kozijnen en het geheel uitgerust met een combinatie van zadeldak en lessenaarsdak.

Uit de archiefstukken wordt duidelijk dat het gebouw gebouwd is als één grote villa, bestaande uit twee beuken haaks op elkaar. In de jaren ’70 is de villa gesplitst in twee wooneenheden gepaard met een aantal aanpassing. Gevolgd door een verbouwing in de jaren ’80 waarbij er wederom een wijzigingen in interieur en exterieur zijn gedaan.

Het gebouw kenmerkt zich door de typische compositie van volumes met een verschillende materiaal en kleurstelling. Het ‘witte’ volume was van origine de vleugel voor de woon- en verblijfsvertrekken voor de eigenaar en gasten. De hoofdentree was in het midden van dit volume gepositioneerd en binnenkomst was in een grote centrale hal met imponerend trappenhuis.

Het ‘bruine’ volume bestond uit de service kamers, waskamers, keuken, berging etc. Deze beuk was dan ook voornamelijk in gebruik door de aupair en dienstbode. De slaapvertrekken waren kleiner en gelegen op de verdieping van deze vleugel.

Door het splitsen van de villa naar twee woningen is de originele structuur en opzet (interieuren exterieur) niet meer aan de orde en ook niet als zodanig herkenbaar. Een deel van de woning valt binnen het ‘witte’ volume en een deel (op het beeld rechts) valt binnen het ‘bruine’ volume.

Het ontwerp

Bruusk heeft is een voorstel gemaakt beide ‘delen’ dichter bij elkaar te brengen, met respect voor de ingenieursstijl, materiaal en detaillering. Dat doen we door een groot gebaar op de begane grond: een open plan (zie plattegrond) en het aanpassen van de gevel op de begane grond.

Ter plaatse van de keuken wordt de gevel ca. 1.5 m. naar buiten gebracht zodat deze in lijn ligt met de rest. De dragende metselwerk penant aan de linker zijde wordt gespiegeld en de gevel daartussen wordt in z’n geheel van staal / aluminium schuifpuien. De uitbouw wordt afgemaakt met een overstekende dakrand van staal.

De woning krijgt een horizontale geleding die beide delen verbindt en passend bij de opbouw van volumes en de invulling / ritmiek van de gevels. In z’n uitstraling is de nieuwe ingreep ondergeschikt aan de hoofdvolumes maar geeft het wel een eigentijdse uitstraling.