Loading...
wat kost een verbouwing architect den haag

Wat kost een verbouwing?

Wat kost een verbouwing

Je woont al weer een aantal jaar in jouw woning. Ondertussen is je gezin is groter geworden, ben je meer vanuit huis gaan werken, heb je een nieuwe hobby waar je extra ruimte voor nodig hebt, of wil je eigenlijk toch die royale leefkeuken met kookeiland. Kortom; je staat op het punt om je woning te verbouwen. De gemiddelde huiseigenaar stelt zich zelf dan ook vaak de vraag wat kost een verbouwing?

Verschillende factoren

De kosten voor een verbouwing zijn afhankelijk van veel factoren. Omvang van de verbouwing, ambitie en afwerkingsniveau, type aannemer, regio en wijk, etc.

Daarom is de vraag ook niet zo makkelijk om te beantwoorden. In deze blog probeer ik je in ieder geval op weg te helpen. Maar voordat ik de vraag beantwoord zal ik daarom eerst een paar andere zaken benoemen waar je zoal rekening mee moet houden.

Maak je plannen inzichtelijk

Ik raad je aan om de plannen en ambities eerst eens helemaal uit te schrijven. Welke wensen heb je precies en hoeveel ruimte denk je daar voor nodig te hebben. Heel concreet kan dat een opsomming zijn van ruimtes en de benodigde vierkante meters. Maar het kan ook beschrijvend zijn, bijvoorbeeld “Een leefkeuken waar voldoende ruimte is om te koken, gezamenlijk eten of verblijven en uitzicht op de tuin.” Zijn er dan nog andere aanpassingen die je graag wilt doen? Zoals een nieuwe vloer of alles schilderen? Schrijf dit allemaal op.

Dit document noemen we een Ruimtelijk Programma van Eisen (en wensen). Erg handig om vervolgens de stap te zetten naar een ruimtelijke schets. In dit stadium kan een architect je goed ondersteunen.

Neem een architect

Een architect helpt je om jouw wensen op papier te zetten en dit te vertalen naar een ruimtelijk ontwerp.

Bij bruusk kunnen wij dit als geen ander. Wij werken met verschillende scenario’s en op basis van de wensen maken we 2 of 3 schetsplannen. Hierdoor laten we je mogelijkheden en oplossingen zien waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht.

Ons uitgangspunt: Wij zijn pas tevreden wanneer jij dat bent. En de investering die je aan het begin doet voor het maken van een goed plan, verdien je dubbel en dwars terug!

Schroom niet en kijk even bij onze projecten, of neem contact met ons op om eens te overleggen wat wij voor jou kunnen betekenen en lees dit stappenplan voor een succesvolle verbouwing. Ook is het mogelijk bij ons direct een offerte aan te vragen. No Strings attached.

Heb je een vergunning nodig?

Daarna is het belangrijk om te weten of je voor jouw verbouwing een omgveingsvergunning nodig hebt. Je kunt dit het beste even controleren op deze website Vergunningvrij bouwen van de Rijksoverheid. Of lees de blog die wij hierover hebben geschreven.

Nog een handige tool is de Vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket.

De volgende stelregel gaat meestal wel op:

Bouw je aan de achterzijde van je woning en is het bijgebouw ondergeschikt aan de hoofdwoning? Dan heb je doorgaans GEEN vergunning nodig. Bijvoorbeeld een serre of een dakkapel.

Doe je aanpassingen aan de hoofddraagconstructie van de woning? Bijvoorbeeld een draagmuur weghalen of doorbreken. Dan heb je WEL een vergunning nodig. Dit wordt vaak vergeten!

Omgevingsvergunning aanvraag

Wanneer je geen vergunning nodig hebt kun je een paar stappen overslaan. Je kunt dan snel aan de slag.

Maar zodra je vergunningsplichtig bent is het belangrijk om jouw architect de tekeningen en berekeningen te laten maken. Deze documenten dienen over de juiste informatie te beschikken en het plan wordt getoetst aan het geldende bouwbesluit. Laat dit dus vooral over aan de experts.

Houd er wel rekening mee dat het proces van de vergunningaanvraag 6 tot 8 weken in beslag neemt. In die periode kun je natuurlijk wel voorbereidingen treffen, zoals het zoeken van de juiste aannemer.

Kosten tijdens de voorbereiding

Zoals je misschien al hebt gelezen beginnen de kosten bij de voorbereiding van je verbouwing. Let wel, in mijn opinie zijn dit noodzakelijke kosten. Wanneer je het goed aanpakt zoals ik hier beschrijf zul je merken dat deze investering aan het einde zeker loont. De meerwaarde van een goede architect zul je terug zien in de waarde van jouw woning.

Een samenvatting van de kosten tot nu toe:

Architect: vanaf €750 voor een simpel schetsplan tot ca. €7500 voor een complexere verbouwing met omgevingsvergunning, of meer wanneer er ook bouwbegeleiding is gewenst
(lees meer in de blog wat kost een architect)

Constructeur: vanaf €250 voor het berekenen van een doorbraak tot €1500 voor een uitbouw en omgevingsvergunning.

Gemeentelijke leges: meestal een percentage van de (ver)bouwkosten. Je kunt dit vinden bij het bouwloket van jouw gemeente.

Zelf verbouwen of een aannemer?

Wat kost een verbouwing is afhankelijk van of je zelf ook aan de slag gaat. Laat je een aannemer het werk uit voeren? Bedenk dan eerst nog eens of je zelf werkzaamheden kunt uitvoeren, dat scheelt vaak al veel in kosten! Zo adviseer ik vaak om het sloopwerk zelf te doen. Dit is makkelijk werk en is vaak nog leuk ook. Pas wel op dat je niet aan de dragende wanden begint. Dit is specialistisch werk en kun je beter overlaten aan de aannemer.

Houdt rekening met de kosten die je kwijt bent aan de huur van een container voor puin een sloopafval. Heb je meer dan 10 m3 om af te voeren? Vergeet dan niet om de sloopmelding te doen. Deze is verplicht.

De kosten van een container variëren tussen de €250 – €1000.

Ook kun je behoorlijk wat geld uitsparen om in de afwerking zelf het een en ander te doen. Zo is het sausen van wanden of schilderen van kozijnen en prima klus om niet door een aannemer te laten uitvoeren.

Kosten van een complete renovatie

Wanneer ik start met het ontwerp van een verbouwing reken ik meestal de bouwkosten uit aan de hand van kengetallen. De kengetallen zijn gekoppeld aan een afwerkingsniveau die voortkomt uit het Programma van Eisen en de gesprekken met de klant. Hierdoor krijg ik al snel een gevoel bij de bouwkosten en kunnen we gezamenlijk keuzes maken of bijsturen.

Om je inzicht te geven in de (gemiddelde) bouwkosten neem ik als voorbeeld een renovatie van een oude woning van ca. 120 m2.

Basis afwerking €900/ m2
gedeeltelijk leidingwerk + elektra vervangen
nieuwe CV ketel

nieuwe vloerafwerking (bv laminaat)
wanden plaatselijk herstellen en sausen
budget keuken
budget badkamer

Gemiddelde afwerking €1100/m2
100% nieuw leidingwerk + elektra
nieuwe CV installatie
nieuwe vloerafwerking (bv lamelparket)
wanden stucen en sausen
binnenschilderwerk
HR++ glas en plaatselijk nieuw kozijn
constructieve doorbraak
keuken uitbreiden of verplaatsen
badkamer vernieuwen

Hoge afwerking €1300 /m2
100% nieuw leidingwerk + elektra
nieuwe CV installatie
vloerverwarming
nieuwe parketvloer of gietvloer
wanden isoleren dmv voorzetwanden
100% dubbel glas en plaatselijk nieuw kozijn
alle wanden stucen en sausen
binnen + buitenschilderwerk
constructieve doorbraak
maatwerk keuken
maatwerk badkamer

Extra hoge afwerking >€1700 /m2 
meer comfort en energiemaatregelen
duurzame en kwaliteitsmaterialen

Kosten van een kleine verbouwing

Wil je niet je hele huis overhoop halen maar slechts een kamer renoveren? Wat kost een verbouwing als deze klein is? Dan zullen de kosten aanzienlijk lager liggen. Onderstaand een opsomming van de gemiddelde kosten van een veel voorkomende renovaties. Mede afhankelijk is de mate van afwerking hierbij;

Toilet – €3.500 – €5.000
Keuken – €15.000 – €25.000
Badkamer – €10.000 – €17.000
Aanbouw (20m2) – €50.000 – €70.000
Dakkapel – €6.500 – €8.000

Fixed price of Regiebasis?

Wanneer je gaat verbouwing raad ik aan om meerdere offertes op te vragen bij verschillende aannemers. Zodoende kun je goed vergelijken en ben je in staat om scherp met ze te onderhandelen.
Een fixed price afspreken voor de klus is handig wanneer je niet veel ruimte heb in je budget. Maak dan wel vooraf duidelijke afspraken over het tarief van meer- en minderwerk.

Werken op regiebasis is risicovol. Een aannemer zal geen haast hebben bij het uitvoeren van de werkzaamheden en je hebt kans een hoge eindafrekening te krijgen.

Maak vooraf dus duidelijk contractafspraken over de bouwkosten.

Wat kost een verbouwing?

Wat kost een verbouwing is dus afhankelijk van veel factoren. En hoever wil je gaan met verbouwen? Een persoonlijke voorkeur, of een financiële afweging?

Voor een gezinswoning zoals in bovenstaand rekenmodel kun je een complete renovatie laten uitvoeren vanaf gemiddeld €66.000,- Maar ook is er voor een kleiner budget natuurlijk veel mogelijk.

Benieuwd naar wat kost een verbouwing en wat dit kan betekenen in jouw situatie? Neem dan gerust eens contact met ons op. Wij zijn zeer ervaren in het ontwerpen en begeleiden van dergelijke projecten.

Mail ons jouw vraag en we nemen de tijd om je verder te helpen!

artikel is geüpdatet dd 05.08.2019

artikel is geüpdatet dd 07.03.2022

3 thoughts on “Wat kost een verbouwing?”

  avatar

  Mijn man en ik willen ons huis laten verbouwen. We zouden graag een grotere keuken hebben en er is de mogelijkheid die uit te bouwen. Een goed idee de plannen inzichtelijk te maken en op te schrijven. We gaan dit zeker doen.

  -
  avatar

  Helder overzicht van de kosten voor een verbouwing. Komt goed van pas. Ik heb een huis op het oog waar nog het een en ander aan moet gebeuren. Eerst maar de kosten grof berekenen, voordat ik een bod doe.

  -
  avatar

  Bedankt voor het delen van de kosten voor een complete renovatie. Natuurlijk hangt het er maar net vanaf welke materialen je gebruikt. Ik ga het artikel wel even doorsturen naar een vriendin van mij die graag wil uitzoeken wat haar mogelijkheden zijn.

  -