Loading...
verbouwen of verhuizen

Verbouwen of verhuizen?

Verbouwen of verhuizen

De keuze tussen verbouwen of verhuizen maak je niet zomaar. In deze blog beschrijven we een aantal onderwerpen die vaak aan bod komen als je voor deze keuze staat.

Dynamische woningmarkt

De woningmarkt is altijd in beweging. Op dit moment is het een echte ‘verkopers markt’. De hypotheekrentes zijn laag en veel mensen zien kans om de woning te kopen waar ze al tijden naar uitkijken. Maar dit betekent ook dat de markt reageert op deze vraag. Huizenprijzen zijn daarom net als een aantal jaren geleden weer flink gestegen in zeer korte tijd!

Snel beslissen

Een huis kopen betekent dan ook snel kunnen beslissen. Tijdens een bezichtiging ben je één van de vele. Je moet de vraagprijs bieden of zelfs meer. En vaak zonder voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring. Dit is dus best een enge markt om je in te begeven, vind je niet?
Vraag je dan ook terecht af of je op dit moment niet beter je huidige woning kunt verbouwen.

Een goede voorbereiding

Bij alles geldt natuurlijk dat een goede voorbereiding het halve werk is. Heb je nog geen keuze gemaakt tussen verbouwen of verhuizen? Zet de verschillende scenario’s eens op papier en maak een kostenanalyse van beide. Dit helpt je om de mogelijkheden te vergelijken. Een architect heeft hier veel ervaring mee en kan je hierbij helpen.

Woningwaarde

Verbouwen kan een slimme zet zijn. Hiermee voorkom je dat je in deze hectische tijd teveel voor een woning betaalt. Geen dubbele woonlasten, kosten aan de verhuizing, taxatie, kosten koper etc etc.
Door de verbouwing voldoet de woning weer aan je wensen. Je kunt er mogelijk nog jaren met veel plezier blijven wonen. Daarnaast kan de verbouwing ervoor zorgen dat je huidige woning natuurlijk veel meer waard wordt. Meevaller!

Ruimtegebrek

Het vaakst blijkt ruimtegebrek de reden te zijn om te willen verhuizen. Als je dat niet goed kunt oplossen in je huidige woning dan moet je misschien verder gaan kijken. Maar heb je wel naar alle mogelijkheden gekeken?
Met een weldoordachte uitbouw, dakkapel of garageverbouwing is bijvoorbeeld veel ruimte te winnen. Ook kan een nieuwe indeling van ruimtes en functies vaak bijdragen aan de oplossing. Bij een aantal van deze ingrepen heb je sinds kort geen bouwvergunning meer nodig. Dus met een uitgewerkt ontwerp en een aannemer kun je al snel van start!

Verbouwen of verhuizen… Of …Verhuizen én verbouwen.

Het kan natuurlijk voorkomen dat echt uit je huidige woning bent gegroeid. In veel gevallen gebeurt dit wanneer je in een appartement woont. De enige optie is dan verhuizen. Maar geen enkele woning op Funda voldoet aan je wensen en eisen. Wat nu?

Verbouwing meefinancieren

Met de aankoop van een nieuwe woning is het tegenwoordig nog steeds mogelijk een verbouwing mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Informeer vooraf natuurlijk bij je hypotheekverstrekker onder welke voorwaarden dit kan. Er wordt vaak een taxatie vereist waarin de waarde NA verbouwing wordt vastgesteld. Hiermee creëer je ruimte om de verbouwing te financieren. En zodoende is het niet nodig die spaarbuffer aan te breken.
Een architect kan in dit voortraject vaak de potentie van een verbouwingen laten zien met een simpele schets. Dat is zeker handig om een gunstige waarde te halen voor de taxatie. De woning van je dromen is dus dichterbij dan je denkt!

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen?

Bruusk is zeer ervaren op het gebied van verbouwingen en renovaties. Neem eens telefonisch contact met ons op voor een verkennend gesprek en een gratis advies. Wij helpen je op deze manier graag op weg!

Wil je een uitgebreider advies, bijvoorbeeld een kostenraming, een schetsplan of een volledig ontwerp voor uw verbouwing? Ook daar willen we graag bij helpen! Kijk hier wat wij zoal kunnen betekenen.

 

2 thoughts on “Verbouwen of verhuizen?”

  avatar

  Ik zou graag mijn huis willen verbouwen. Het lijkt me belangrijk me hiervoor goed voor te bereiden en het is daarom geen gek idee meerdere scenario’s op papier te zetten. Fijn dat een architect hierbij kan helpen. Ik vind het belangrijk dat het ontwerp ook goed is.

  -
  avatar

  Mijn broer heeft gekozen voor grondige verbouwing. Hij nam er zelfs een extra hypotheek voor. Ook moesten hij en zijn vrouw 9 maanden in een camper wonen. Het resultaat is er wel naar. een nieuw dak met zonnepanelen, geen optrekkend vocht meer, een mooie aanbouw die kan dienen als terras en wintertuin. Bovendien is de waarde van het huis fors verhoogd.

  -